Er ferietiden skærmfri? Her er 7 ideer til alternativer du kan underholde dig med på rejsen

For de fleste af os er der rigeligt at se til i hverdagen. Når vi endelig holder fri, er det derfor vigtigt, at vi gør det med manér. Og helst bør vi i fritiden forsøge at holde en pause fra så mange af vores daglige pligter, som vi kan. 
Planlægger du en snarlig forlænget weekend eller udlandsferie? Så kan du med fordel læse med nedenfor. 

Derfor skal du holde skærmfri ferie 

Undersøgelser viser, at vi som moderne mennesker generelt er langt mere stressede end tidligere generationer. Årsagerne hertil er mange. Men én af de mest fremtrædende er, at vi har en tendens til at befinde os flere steder på én gang. I løbet af en ganske almindelig dag er du sikkert tilbøjelig til både at skrive og ringe med venner og bekendte, begå dig på de sociale medier og læse nyheder fra både nær og fjern.

Computere, tablets og smartphones tillader dig konstant at være i digital kontakt med din omverden. Og selvom disse nyere teknologier har mange fordele, har de også den ulempe, at det er blevet sværere og sværere for os at koble af fra den digitale verden og blot være dér, hvor vi nu engang fysisk befinder os. 
En ferie er en glimrende mulighed for at pakke skærmene væk til fordel for aktiviteter, der udspiller sig tredimensionelt. 

Aktiviteter uden skærm 

Selvom du måske føler dig en smule nøgen, når du lægger dine skærme fra dig, vil du på ganske kort tid også opdage, at du kan få dig noget tiltrængt ro, når du holder skærmfri ferie. Vi giver dig syv bud på syv aktiviteter, der ikke involverer skærm, og som du kan kaste dig over i din ferie - uanset om du befinder dig i et sommerhus, en europæisk storby eller ved havet på de varme breddegrader. 

Læsning 

En god bog giver dig muligheden for at slippe væk fra hverdagens kvaler og fordybe dig i en virkelighed, som er langt fra din egen. En god bog kan give dig inspiration til ændringer i din hverdag og sætte dig i kontakt med synspunkter og følelser, som du aldrig før havde været bekendt med.

Når du læser en god bog kan du blive klogere på både dig selv og på verden og samtidig skabe en beroligende rutine, der kan hjælpe dig på vej mod større generelt velvære. Læsning er derfor en oplagt aktivitet både i dagligdagen, og når du er på ferie. 

Musik 

For at kunne lytte til musik under din ferie, bliver du selvsagt nødt til at bruge enten en radio, en computer eller en smartphone. Og der sker heller ikke noget ved, at du finder skærmen frem for at sætte musik på. Prøv til gengæld at være til stede og lytte til musikken i stedet for blot at lade den agere baggrund for andre aktiviteter. En ferie er det perfekte tidspunkt at høre et nyt album fra én af dine yndlingskunstnere eller måske gå på opdagelse i et allerede eksisterende og ældre repertoire. 

Tegning 

Kreative aktiviteter har en fantastisk indflydelse på din mentale tilstand. Aktiviteter som for eksempel tegning kræver en høj grad af koncentration, der gør, at du bliver nødt til at være til stede i dét, du foretager dig. Desuden vil du føle en stor grad af tilfredsstillelse, som du roligt begynder at blive bedre til dit håndværk. Og under en ferie kan du for eksempel tegne din familie, dine venner og dine bekendte og samtidig øve din streg ved at skitsere nogle af de ting, I ser på jeres ferie. 

Fotografi 

Fotografi er for mange en essentiel del af enhver ferie. I forbindelse med din næste tur væk fra hverdagen kan du overveje at investere i et kamera, sætte dig lidt ind i, hvordan du kan skabe de bedste resultater med apparatet og så ellers gå i gang med at kapre feriens mest mindeværdige øjeblikke. 

Dagbog 

Før du tager afsted på ferie, skal du naturligvis have lavet en pakkeliste. Og hvis ferietiden er skærmfri, kan du med fordel sørge for, at listen omfatter en rejsedagbog. Bogen vil tillade dig både regelmæssigt at tømme dit hoved for tanker og samtidig dokumentere de ting, du oplever på din ferie. 

Puslespil og krydsord 

Få ting er mere hyggelige end at sætte sig til rette med et puslespil eller en krydsordsbog. Hvis din ferie først og fremmest kommer til at omfatte masser af stillesiddende afslapning, er puslespil, krydsord, sudokuer og lignende et absolut must. 

Kortspil og skak 

Når man skal rejse, glæder man sig ofte særligt til at kunne bruge tid med sine nærmeste. Og i de stunder, hvor du gerne vil lave noget konkret med dine rejsekammerater, som samtidig ikke kræver for meget anstrengelse, kan et kort- eller skakspil være rigtig godt at have ved hånden. 
Kortspil findes i mange varianter, og hvis du mangler inspiration til jeres næste spil, kan du med fordel sørge for at undersøge mulighederne, før I tager afsted. 
Skakspillet findes kun i én almen variant.

Til gengæld er hvert parti sit eget, og hvis du bruger lidt tid på at sætte dig ind i reglerne og måske læser en skakbog eller to, vil skakspillet kunne følge og underholde dig i rigtig mange frem - både når du er på ferie, og når du mangler noget hyggeligt at give dig i kast med derhjemme. 

God ferie 

Ferietiden er dyrebar. Når du holder ferie, er det derfor essentielt, at du bruger din tid på nogle hyggelige aktiviteter, som du ikke nødvendigvis har tid til i løbet af hverdagen. Ovenstående er vores bud på de syv mest oplagte i de stunder, hvor du gerne vil slappe af.

Men ferieaktiviteter findes i et væld af former, og hvor nogle af dem særligt egner sig til rolige øjeblikke, består andre i museumsture, cykling og restaurantbesøg. Det vigtigste er, at du bruger tiden på dét, du har lyst til. Og at du husker på, at der trods alt er rigtig meget, du kan lave uden en skærm ved hånden. God ferielyst! 

Menu
Top